Julgodis

Förra året gjorde jag och Tessan en massa chokladpraliner och gav bort i julklapp och det var väll ingen större hemlighet att jag täckte göra samma sak i år. Från 10 till 5 nu på eftermiddagen har jag stått och lyssnat på julmusik, kollat på jul-tvprogram (som tex jul med Ernst och Leilas jul) och gjort 5 olika sorters chokladpraliner.
 
Dom första jag gjorde var dom enklaste med bara vit och mörk choklad i formar som nästan såg ut som blommor. Hälften av dom med en nogautbit i mitten och hälften var naturella, alltså av bara vanlig choklad som jag smälte i ett vattenbad. Liknande hjärtat nedan men med mer vit choklad.
 
Chokladpraliner fyllda med saffranskola
Ingredienser
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
150 g mörk choklad
 
Gör så här
1. Börja med kolan. Stöt saffranet med lite av sockret så att det finfördelas. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna.
2. Förbered under tiden chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke i mikron eller över vattenbad. Pensla 25 små ischokladformar av metall invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min.
3. Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten sked. Smält resten av chokladen och fyll i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ett lock över kolan. Det går även att pensla på ett lock med en liten målarpensel. Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering.
 
 
 
Ljus chokladpralin med vaniljtryffel
Ingredienser
150 g ljus choklad
200 g ljus mjölkchoklad av bra kvalité
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 vaniljstång
30 ischokladformar
 
Gör så här
1. Smält 100 gram av den ljusa chokladen i vattenbad.Skeda i lite choklad i folieformarna, en i taget, vicka runt chokladen i formen så att den helt täcker sidorna. Du kan också pensla med en liten pensel.(jag penslade) Ställ formarna kallt en stund.
2. Finhacka mjölkchokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången men skrapa i fröna med en liten sked, och häll vaniljgrädden över chokladen. Rör ihop till en slät smet. Låt den svalna något.
3. Klicka ner mjölkchokladen i formarna, jämna till ytan lite med baksidan av skeden. Ställ i kylen att stelna.
4. Smält resten av den ljusa chokladen, låt den svalna. Skeda chokladen över pralinerna så att hela ytan täcks. Låt pralinerna stelna helt innan du försiktigt lossar folieformarna. Vänd dem upp och ner och pudra gärna lite florsocker över. Förvara svalt eller i kylskåp
 
 
Klassiska chokladpraliner
Ingredienser
200 g mjölkchoklad
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 tsk havssalt
 
Gör så här
1. Dela mjölkchokladen i småbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp.
Efter ett tag kommer vattnet att ha kokat bort, och sockret kommer sedan att smälta ner till en karamellaktig sirap. (Tar ca 5-10 min totalt.) När alla sockerklumpar smält i sirapen, häll på grädden och koka tills allting har löst sig igen.
2. Häll ner den varma sockerblandningen i bunken med chokladen. Rör om tills en jämn smet bildats, och låt svalna i rumstemperatur en stund.
3. Häll i flingsalt. Ställ in i kylen i ca 1 timme. Forma sedan till kulor, doppa eventuellt i kakao för att underlätta rullandet. Frys kulorna i en timme, och doppa dem sedan i den mörka chokladen som fått smälta över vattenbad. Garnera med antingen havssalt eller polkakross innan chokladen hunnit stelna.
 
 
Mozartkulor
Ingredienser
100 g nougat
200 g mandelmassa
100 g mörk choklad
 
Gör så här
1. Dela upp mandelmassan i 25 lika stora delar, rulla ihop dom till bollar och platta till dom.
2. Skär upp nougaten i kuber och lägg in dom i varsin mandelmassabit. Rulla till bollar
3. Smält chokladen i ett vattenbad och rulla sedan kulorna i den. Låt svalna och förvara i kylen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback