Nu är vi på väg!


Från oss alla till er alla, en riktigt god jul!

 
Det är slitsamt att vänta på jultomten tycker Dezzie
 
Jultomten gör sig redo att besöka grannskapets alla 3 barn!
 
Och självklart ska också årets ren vara med på ett hörn!
 
Här är vår egen jultomte!
 
Alla barn blev till slut nöjda och glada!
 
Eftersom jag har blivit förbjuden att lägga ut några bilder på kära farfar så sparar jag väl det tills han fyller år! En gång per år får man allt vara lite busig för jag tror nog att tomten kommer nästa år ändå. Man får bara välja sina tillfällen med omsorg ;)
 
Hoppas alla haft en riktigt mysig julafton! Det har jag!
(bild från förra året då det inte blev någon ny iår :))

GOD JUL!

Nu är faktiskt klockan 01.07 så god jul på er! Hoppas alla får en riktigt mysig julafton!

Lilla Julafton

Idag har vi haft lilla julafton här hemma med Marina, Daniel och barnen. Mysigt med två julaftonar för mig som älskar julen! 

Dan före dopparedan

Den 23 december. Det är helt sjukt vad fort tiden gått. Kanske för att jag först insåg att det snart var jul i onsdags efter sista provet. Tycker just det är lite tråkigt med att gå i skolan. Man slutar bara 3-4 dagar före jul med ett jättestort prov sista dagen så man hinner inte njuta som man verkligen vill eller göra allt man ville göra heller. Som till exempel att baka ett pepparkakshus. Jaja man får göta det bästa av den lilla tiden man har. Det kommer ju trots allt fler jular!
Igår stod jag och packade in pralinerna och även provsmakade dom. Måste säga att dom var bra goda! Mastiga, så man orkar inte så många, men goda!
 

Julgodis

Förra året gjorde jag och Tessan en massa chokladpraliner och gav bort i julklapp och det var väll ingen större hemlighet att jag täckte göra samma sak i år. Från 10 till 5 nu på eftermiddagen har jag stått och lyssnat på julmusik, kollat på jul-tvprogram (som tex jul med Ernst och Leilas jul) och gjort 5 olika sorters chokladpraliner.
 
Dom första jag gjorde var dom enklaste med bara vit och mörk choklad i formar som nästan såg ut som blommor. Hälften av dom med en nogautbit i mitten och hälften var naturella, alltså av bara vanlig choklad som jag smälte i ett vattenbad. Liknande hjärtat nedan men med mer vit choklad.
 
Chokladpraliner fyllda med saffranskola
Ingredienser
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
150 g mörk choklad
 
Gör så här
1. Börja med kolan. Stöt saffranet med lite av sockret så att det finfördelas. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna.
2. Förbered under tiden chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke i mikron eller över vattenbad. Pensla 25 små ischokladformar av metall invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min.
3. Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten sked. Smält resten av chokladen och fyll i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ett lock över kolan. Det går även att pensla på ett lock med en liten målarpensel. Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering.
 
 
 
Ljus chokladpralin med vaniljtryffel
Ingredienser
150 g ljus choklad
200 g ljus mjölkchoklad av bra kvalité
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 vaniljstång
30 ischokladformar
 
Gör så här
1. Smält 100 gram av den ljusa chokladen i vattenbad.Skeda i lite choklad i folieformarna, en i taget, vicka runt chokladen i formen så att den helt täcker sidorna. Du kan också pensla med en liten pensel.(jag penslade) Ställ formarna kallt en stund.
2. Finhacka mjölkchokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull. Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den. Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången men skrapa i fröna med en liten sked, och häll vaniljgrädden över chokladen. Rör ihop till en slät smet. Låt den svalna något.
3. Klicka ner mjölkchokladen i formarna, jämna till ytan lite med baksidan av skeden. Ställ i kylen att stelna.
4. Smält resten av den ljusa chokladen, låt den svalna. Skeda chokladen över pralinerna så att hela ytan täcks. Låt pralinerna stelna helt innan du försiktigt lossar folieformarna. Vänd dem upp och ner och pudra gärna lite florsocker över. Förvara svalt eller i kylskåp
 
 
Klassiska chokladpraliner
Ingredienser
200 g mjölkchoklad
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 tsk havssalt
 
Gör så här
1. Dela mjölkchokladen i småbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp.
Efter ett tag kommer vattnet att ha kokat bort, och sockret kommer sedan att smälta ner till en karamellaktig sirap. (Tar ca 5-10 min totalt.) När alla sockerklumpar smält i sirapen, häll på grädden och koka tills allting har löst sig igen.
2. Häll ner den varma sockerblandningen i bunken med chokladen. Rör om tills en jämn smet bildats, och låt svalna i rumstemperatur en stund.
3. Häll i flingsalt. Ställ in i kylen i ca 1 timme. Forma sedan till kulor, doppa eventuellt i kakao för att underlätta rullandet. Frys kulorna i en timme, och doppa dem sedan i den mörka chokladen som fått smälta över vattenbad. Garnera med antingen havssalt eller polkakross innan chokladen hunnit stelna.
 
 
Mozartkulor
Ingredienser
100 g nougat
200 g mandelmassa
100 g mörk choklad
 
Gör så här
1. Dela upp mandelmassan i 25 lika stora delar, rulla ihop dom till bollar och platta till dom.
2. Skär upp nougaten i kuber och lägg in dom i varsin mandelmassabit. Rulla till bollar
3. Smält chokladen i ett vattenbad och rulla sedan kulorna i den. Låt svalna och förvara i kylen

Traffikerat

Mer traffikerad sjö än Storsjön får man leta efter på vintrarna. Det är så mycket rådjur att till och med Dezzie tröttnat på att skälla på dom. Nu på förmiddagen var det som mest 8 st som gick över sjön samtidigt och det roliga är att dom går så otroligt nära. Jag tror Ullrik varit ute och lagt ut en hink mat åt dom precis vid stranden och jag tror det är därför dom kommer mycket närmare nu än förut. Om det är fint väder imorgon ska jag allt ta och klä på mig ordentligt och gömma mig utomhus och ta lite närbilder på dom. Jag älskar verkligen att bo här! Det är så otroligt mysigt!

Dagen och lite blandede bilder

Har suttit ett x antal timmar idag och pluggat biologi med motivationen att efter imorgon är det slut på allt plugg under ca 3 veckor vilket ska bli så underbart skönt! Det är knappt så jag fattar det. Har dessutom fått hem en speciell julklapp idag som jag var lite orolig för dels hur den skulle bli färdig och dels att den inte inte skulle komma fram i tid men nu är den här och jag är jättenöjd. Hoppas den som ska få den också blir det! Det är nog det bästa med julen, att få ge bort saker. Det är faktiskt mycket bättre än att få saker tycker jag.
 
Nu är jag inne i en riktig julstämning här hemma känner jag med alla mys-faktorer överallt. Här är min älskade jultomte som vi haft sen jag var liten. Nostalgi.
 
Och här är vår fina julgran
 
Och vår underbara hund som ligger som en liten bebbe och myser framför brasan
 
Och till sist det man kan se när man tar en titt ut genom våra fönster
 
Jag kan nog ärligt säga att vintern är min favoritårstid ändå!
 

Julen - årets bästa högtid

När jag nyss kom ner stod tomten och skrev bredvid julgranen och min älskade julgris stod på köksbänken. Strax därefter kommer pappa med en kamerasladd. Jag älskar julen! Allt blir till slut som det ska vara då och ofta av en ren slump
Nu ska jag ta och sussa men föst tar jag och lägger in bilderna på rådjuren från idag som lugnt gick över isen på väg till Ullrik och Susanne för ett riktigt skrovmål! God natt!

Julgris

Som dom flesta vet så är jag lite småkär i julen. Julgranen kläddes igår till Ernst på tvn, det är julpynt överallt och vår flaggstång syns från andra sidan sjön. Men nu har jag kommit på två saker som saknas iår. Vår tomte som sitter och skriver vid sitt skrivbord och min julgris. Jultomten är i garaget men vart sjutton är min julgris??? Näe det får bli en upptäcksfärd i garderoberna någon dag framöver.

Arkivet

Jag och Dezzie har precis kommit hem och sitter och kollar på alla avsnitt jag missat av Greveholm. Som tur är så följer hela familjen de årliga julkallendrarna så alla avsnitt är inspelade och jag slipper svtplay med mitt dåliga internet. Här är lite bilder från arkivet i brist på annat.

Snölek

Lite bilder från dagens prommenad i snön med snömonstren. Synd att vi inte kom ut lite tidigare när det var lite ljusare bara för då kunde jag haft lite kortare slutartid så att bilderna inte blev lika suddiga. Men nog ser man att dom har bra roligt i snön allt!

Stjärnklart


Skumtomtar

Varför är det alltid så att man sätter sig och äter något gott, som man egentligen vet att man blir törstig av, utan att man har något att dricka och kommer på det först när man ätit klart och är jättetörstig? Sitter i skolan och äter skumtomtar och insåg för någon sekund sedan hur otroligt törstig jag är. Varför gör jag alltid så här? Är det inte meningen att man ska lära av sina misstag?? Men det värsta är väll ändå att nu när jag väl upptäckt att jag är törstig, slutar jag äta då? Nepp det gör jag inte! Jag fortsätter vräka i mig och gör mig ännu mer törstig istället!
 

Ny sovkompis

Från ett snarkande sovsällskap till ett annat. Den nuvarande ligger dock nere i fotändan så nu får jag i alla fall halva sängen att sträcka ut åtminstone armarna på. Benen är det något svårare att sträcka på eftersom sängen nu är kapad på bredden. Menmen, alltid bättre än ett hörn och finns det hjärterum så finns det stjärterum!
 

Fantasi

Sitter i sängen och lyssnar på lite nattmusik som dock överröstas ganska bra av snarkningar. Någon gick nämligen inte och lade sig igår utan dygnade vilket resulterade i att han slocknade halv 9 mitt i sängen med armar utsträckta åt alla håll och kanter. Ska ta och göra honom sällskap nu tänkte jag på mitt lilla hörn. Avslutar dagen med ett ganska fint litet citat som jag hittade idag. God natt!
 

Rensar facebook

Har börjat fundera på hur mycket ointressant det egentligen finns på facebook. Det är ju inte mycket man faktiskt vill läsa av vad folk skriver förrutom om man känner personen väldigt bra. Det kanske bara är jag som är otroligt o-cool men jag umgås verkligen inte med drygt 400 pers. Dock känner jag mig så otrevlig när jag tar bort folk från facebook, hur dåligt jag än känner dom och dessutom kan det ju vara så att man vill kolla vem någon är senare om man hör något någon gång. Därför har jag kommit på att alla jag ser i det så kallade "nyhetsflödet" som jag inte har något intresse av att läsa uppdateringar från går jag in på och tar bort den lilla bocken framför "visa i nyhetsflödet" vilket betyder att jag aldrig mer behöver läsa deras uppdateringar om jag inte går in på deras facebooksida. Om jag nu fortsätter göra detta så borde jag ju rimligtvis i slutändan bara ha kvar uppdateringar från de allra närmaste. Dessutom tar det lika kort tid att ta bort uppdateringar som att ta bort vänner så winwin på det!
 
Näe nu ska jag ta och kolla igenom matten lite inför matteprovet i eftermiddag. Bläh skoltrött. Nu kom jag dessutom på att jag är i starkt behov av en ny profilbild. Min nuvarande är från februari och sen tränar jag ju knappt boxning längre dels för att jag tappat suget lite för det och sen för att jag har så mycket annat att göra som jag prioriterar före boxning.
 

Sitter och spanar

 
Sitter hemma under en filt och dricker te och pluggar samtidigt som jag lite då och då slänger en blick ut över sjön i hopp om att kanske få se något litet rådjur därute i mörkret. Än så länge är det tomt men jag lär ju ska sitta här ett litet tag så jag fortsätter spana. Vi har åtminstone 16 stycken här i trakterna men tyvärr har dom hittills bara varit inne på grannens tomt och nere vid vattenbrynet men vi får hoppas dom tar och dyker upp även på våran tomt snart så det går att få till några riktigt bra kort på dom!
 
 

Överlycklig!

Fick precis reda på att talen vi ska göra i engelska nu på tisdag är uppskjutna till veckorna efter jullovet. UNDERBART. Nu kan jag fokusera på matteprovet den dagen istället, så jäkla skönt! Med dessa glada ord säger jag God natt!
 
Har ju glömt bort att visa drömfångaren jag fick av mamma och pappa. Den är superstor och hänger så fint på min vägg bredvid staffliet! Dröm sött!

Underbara jul

Var ut och skottade bort en del av vår meterhöga vall som samlats mitt framför alla fönster mot sjön på nedervåningen när jag kom hem så nu kan man faktiskt se sjön igen! Förhoppningsvis kanske jag får något kort på rådjuren sen som skuttade iväg från precis nedanför huset när vi kom hem. Skulle tippa på att det i alla fall blir lite enklare nu när väggen av snö är borta.
 
När jag kom in kokade jag lite te och drack ur min jultekopp och tog en stor bit saffranskaka samtidigt som jag kollade på dagens avsnitt av julkalendern. Jag älskar julen!

Julbak...

Tog en liten paus i pluggandet och gick in på facebook och hittade det här hahaha! Oklart om hon skrev det med meningen att det skulle kunna misstolkas eller om hon skrev det utan att tänka på det men ett gott skratt fick jag i alla fall!

Projektarbetsdag

Kom precis till skolan och gick till NVs projektarbetsrum eftersom vi har fått hela dagen till att arbeta med våra projektarbeten och möts av en liten gul post-it lapp där det står att rummet är bokat mellan 12.15-14.00 för nationella prov. HUR kan man få boka ett rum som är tillägnat NV för att alla 3or där ska ha det till projektarbetsrum samma dag som vi fått hela dagen till att jobba med med projektarbeten? HUR är det möjligt??? Varför kunde dom inte bara bokat ett grupprum istället? Och vilken begåvad människa är det som tillåtit någon boka rummet? Jag menar visst att lärare behöver andra rum för lektioner och att dom inte håller koll på att rummet redan behövs till annat men vem är det egentligen som lånat ut det?! Ån vad trött jag blir.
 
Blir nog en ganska lång dag idag för min del. Blir nog kvar här med projektarbetet till 4 och sen ska jag hem och plugga inför några muntliga presentationer men sen när jag är färdig med det tänker jag gå och sätta mig framför brasan med en kopp te och mysa med Dezzie.

Snö snö och mera snö

Jäklar vad det har snöat idag och inte ser det ut att sluta än på ett bra tag heller. Sen blåser det ju också så himla mycket från sjön så all snö blir till stora snödrivor överallt och på något sätt blåser det på ett sådant vis att den största snödrivan alltid lägger sig mitt framför ytterdörren. Jag har skottat typ fyra gånger idag men efter en timme är det likadant igen. Om vi blir sena eller inta alls dyker upp på skola/arbetsplats imorgon så är vi med största sannolikhet insnöade. I värsta fall fram till våren.
 
 

God morgon!

Sitter på mattestuga och tänkte passa på att plugga lite nu när jag har någon timme över. Det är ganska tomt på folk än så länge men jag får snart sällskap av Tessan. Ikväll blir det mys och lite plugg men förhoppningsvis hinner jag beta av det jag tänkte göra idag under dagen så slipper jag det sen.
Funderar lite på hur mycket snö det kommer bli egentligen nu när dom säger att vi kanske kommer få en helvmeter till. Tycker nog att det räcker som det är nu jag. Mer behöver det inte bli. Det är ju redan så fint ute!

4 december

Det var ganska skönt att skolan stängde idag ändå även fast det skulle varit skönt att ha fått matteprovet överstökat för jag fick en hel del gjort när jag kom hem. Både städat och pluggat har jag gjort. Dessutom är det så otroligt fint ute med all snö på träden och isen som lagt sig. Man får ju aldrig se någonting på skoldagar annars för det är ju i princip mörkt när man kommer hem. Nu säger jag i alla fall god natt och myser ner mig under täcket!

Nostalgitripp

Fick nyss en liten lostalgitripp när jag stod och torkade diskbänken och pappersrullen på bänken tog slut. Kom på att farmor och farfars förra hundar Yankie och Cerina alltid brukade få tomma pappersrullar som var vikta i kanterna som en halvmåne med godis i när jag var liten och att jag brukade få ge dom till dom. Underligt vad man kan komma på ibland. Jag menar jag måste ju högst ha varit 4 år. Var bara tvungen att göra en sån till Dezzie.
 
Yankie tv och Cerina th

Gör mig till katt för dagen

Tänk vad skönt det skulle vara att få vara katt. Att bara ligga inne och mysa när andra ska ut i -23 grader och frysa. Sitter nu i skolan och pluggar matte inför matteprovet i eftermiddag men nu vet jag inte ens om det blir något prov eftersom skolan kanske ska stänga pga att det inte finns något vatten. Det är tydligen kaos i sandviken vilket jag måste erkänna att jag inte hade en aning om förrän för ca 30 minuter sedan. Ibland är det bra att bo oberörd ute i skogen med eget vatten!
Men tänk att jag fortfarande kunde ligga under täcket nu om dom stänger skolan... Och sluppit frysa imorse... Man kanske skulle vara katt ändå? Om än bara för en dag.
 
Stina och Bull

Släktträff

I förrgår var det den årliga släktträffen! Var kul att få träffa allihopa igen för det gör man ju tyvärr så sällan. Tyvärr knäppte jag inga kort som jag kan lägga upp men pappa knäppte några på lilla Elsa och Dezzie i alla fall!

Familj | I mitt huvud
Jobb | Kreativt | KTH
Loppis och Dylikt
Lägenheten | Recipept
Resor | Speciellt | Teater
Tips från Coachen
Vänner | Året som gått
Övrigt
Bröllop | Danmark | Djur
Dezzie | Favoriter | Hus
Höst | Instagram | Jul
Mat | Mobilfoton | Natur
Nysätern | Närbilder
Porträtt | Sommar
Stockholm | Sälgnäsviken
Vinter | Vår | Övrigt