Min geniala plan kraschade

När jag hittade dom supersöta bilderna på igelkottarna var jag ju bara tvungen att ta reda på lite mer om dom när tessan sa att det faktiskt finns raser som man kan ha som husdjur. Perfekt! tänkte jag, jag gör en Marina och bara "råkar" få med mig en hem från djuraffären och överraskar mamma med. "Hej mamma titta vad jag hittade på djuraffären idag!". Tror nog inte hon skulle blivit så arg. Eller? Jag menar gjort är gjort, och hon är ju min mamma så hon älskar ju mig ändå!

Fast sen gick min plan i kras när jag googlade på "igelkott husdjur" och den första sidan hade rubriken "10 orsaker att inte köpa en igelkott"...

"Du vill ha ett husdjur som du kan kela och gosa med.
- Igelkottar kan stickas då dom har vassa taggar och dom är inget kel djur utan mer en ensamvarg som gör vad den själv vill.

Du vill ha ett djur som kan gå på lådan så du slipper torka kiss och bajs hela dagarna.
- Igelkottar blir sällan 100 % rumsrena, dom kissar och bajsar när dom springer och trivs med att sköta sina behöv överallt där du måste krypa och tillbringa lång tid för att få bort ev. fläckar och intorkat bajs.

Du vill ha ett djur som inte tar mycket plats i din lägenhet/hus
- Igelkottar skall enligt lag ha 20 kvm så dom kräver STOR aktivitets yta, detta är inte ett djur som skall vara i bur! Och dom tar upp plats!

Du har allergi och vill ha ett djur som du tål
- Igelkottar är inte allergi vänlig, det finns ett flertal dokumenterade fall där dom har påvisat allergi besvär, och är därför inte 110 % allergivänliga!

Du vill ha ett lättskött djur som inte kräver så mycket tid
- Igelkottar må vara ensamvargar och inte så mycket till keldjur, MEN, dom kräver otroligt mycket tid av dig för socialisering och uppsikt pga. Den stora ytan som dom springer på! Det krävs att du är påläst och någorlunda kunnig för att du skall kunna sköta en igelkott på ett bra sätt!

Du vill ha ett dagaktivt djur som de flesta husdjur
- Igelkottar kan vara aktiva på dagarna som andra djur, men dom föredrar hellre att sova när de är ljust och vakna vid skymning och sedan vara vakna under nattetid. Detta är allt från individ till individ.

Du vill ha ett djur som är lätt att utfodra
- Igelkottar är inte lätta att utfodra, en viss mängd av div. olika maträtter skall det vara och de är viktigt att hålla dessa måtten för att dom skall må bra, dom är laktosintolerant och de finns egentligen mer mat som du inte får ge dom än de dom skall ha.

Du vill ha ett djur som inte äter äckliga saker
- Igelkottar äter en del vidriga saker och detta är viktigt att dom får, igelkottar är insektsätare ( Insectivoria) och äter allt från syrsor, zofobas, mus pinkisar mm. Och i detta finns det mycket viktig näring för dom, och därför skall dom få detta inräknat i sin kost!

Du vill ha ett djur som du kan ta med dig överallt
- Visst kan du ta med dig din igelkott om du skall iväg en längre tid, men den kan inte vara utomhus som andra djur och de är viktigt att du har någonstans att ha den där de är rumstemperatur annars går dom i dvala och då är dödsrisken hög! Dom är inga utomhus djur!

Du vill ha ett djur som inte fäller
- Igelkottar må inte fälla en massa päls som ex hundar, men dom tappar taggar som bebisar när dom skall byta till vuxen taggarna och dom kan även fälla lite taggar då och då som vuxen med och dessa GÖR ont om du får dom i fötterna eller liknande!"

Verkar inte vara så gosiga djur när man väl tänker efter. Jag får helt enkelt nöja mig med en älg i julklapp ändå!


Lite bilder på månen idag och i förrgår




Kommentarer
Postat av: Agnes

Känner faktiskt en som har en skit söt igelkott som husdjur och den är jätte snäll och gosig!

2011-10-14 @ 21:31:00
URL: http://aggehh.blogg.se/
Postat av: bea

Jasså?? Kanske får ta och fundera på den där överraskningen ändå, haha ;)

2011-10-14 @ 21:35:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback